Bogdán Zsolt Ady-est
Bogdán Zsolt Ady-est
Bogdán Zsolt Ady-est

 

„Ha egy szóban kellene megfogalmazni, azt mondhatnánk, hogy Ady – Bogdán Zsolt előadásában – valóságos ember. Szeret és gyűlöl, éhezik és mámoros hangulatban tör a világ ellen, ad és kér, él és végül meghal. A költő és a publicista egyként köszön vissza ránk.” (Lovassy Cseh Tamás)

 

A „…függök ezen a zord élet-párkányon” című versestet a kétszeres UNITER- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész 2004-ben mutatta be a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és a Kolozsvári Állami Magyar Színház közös produkciójaként. Azóta töretlen sikerrel játssza, hazai és külhoni versszerető közönségnek is.

A pódiumest szerkesztő-rendezője Szugyiczky István, a Harag György társulat örökös tagja, aki az est szövegét Ady Endre verseiből, naplórészleteiből, publicisztikáiból állította össze. Az előadás élhető közelségbe hozza Ady Endrét, a költőt és az embert egyaránt: „a mindiggyermek Ady Endre, a koravén Ady Endre, a szerelmes Ady Endre, a mámoros Ady Endre, a szenvedélyes Ady Endre, a művelt Ady Endre, gyűlölveszerető Ady Endre, a szeretvegyűlölő Ady Endre, a gyűlölveszeretett Ady Endre, a szeretvegyűlölt Ady Endre” – fogalamaz Visky András, a kolozsvári színház dramaturgja.